6 Uslova za dobar link bilding

Kako se na internetu konkurencija u različitim poslovnim sferama povećava, izuzetno je bitno da vaš fokus usmerite na izgradnju uspešnije SEO strategije koja će pored optimizacije samog sadržaja vašeg sajta, u mnogome zavisiti i od izgradnje spoljašnjih linkova. Spoljašnji linkovi (engl. backlinks) su linkovi postavljeni na drugim sajtovima i vode ka vašem

Pravljenje spoljašnjih linkova/veza, odnosno link bilding (engl. link building) je jedan od presudnih faktora dobre optimizacije koji ima ogroman udeo u poziciji vašeg sajta u Google pretrazi. Link bilding neće uticati samo na povećanu posetu vašem sajtu, već će uticati na povećanje drugih parametara vašeg sajta kao što su DR (engl. domain rating) i DA (engl. domain authority). U ovom članku ću vam opisati neke od načina kako započeti pravljenje spoljašnjih linkova kako biste ubrzali bolje pozicioniranje vašeg sajta u Google pretrazi.

6 Uslova za dobar link bilding

Počnite sa sadržajem

Prvi korak u link bildingu je kreiranje kvalitetnog sadržaja prema kojem će drugi hteti na prave linkove. To uključuje tekstove koje postavljate na vaš blog, video snimci, fotografije, slike, sve što ima veze sa vrstom posla kojom se bavite. Kada kreirate sadržaj koji vaši posetioci znaju da cene i vide u njemu korisne informacije, povećaće se šansa da će drugi sajtovi vaš sajt navoditi kao izvor dobrih informacija. Bonus u svemu ovome je što će pored link bildinga, vaš sadržaj biti još bolje rangiran u Guglu jer će ga pretraživač videti kao relevantan izvor za određene ključne reči.

Pronalaženje sajtova za postavljanje linkova

Sledeći korak je potraga za dobrim sajtovima. Nije bitno samo postaviti link na bilo koji sajt, važno je da taj sajt po mogućstvu ima bar viši DR od vašeg ako ne i ukupan saobraćaj. Na taj način će se i rejting vašeg domena vremenom povećati. Prikupite informacije o vašoj konkurenciji. Saznajte na kojim sajtovima se nalaze njihovi linkovi. Da biste prikupili te podatke, potrebno je koristiti određene link bilding alate kao što su Ahrefs, SEMrush ili Moz.

Analizirajte ključne reči za koje želite da se rangirate. Ukucajte ih u Google pretraživaču i vidite prvih 10 sajtova koji se rangiraju za tu ključnu reč.

Stupite u kontakt sa relevantnim sajtovima (engl. outreach)

Onda kada ste prikupili potrebne informacije o drugim sajtovima i konkurenciji, stupite u kontakte sa sajtovima koji imaju dobre parametre, odnosno saobraćaj, rejting domena i sličan/relevantan sadržaj. Pokušajte da im mejlom objasnite razloge zašto je bitno da postave vaš link na svoj sajt. Možete im ponuditi i pisanje članka (engl. guest post) u koji ćete postaviti svoj link. Ukoliko ne odgovore, probajte još jednom da ih podsetite na vaš prethodni mejl.

Za ovo imate takođe alate koji će za vas slati već zakazane mejlove. Jedan od njih je BuzzStream. Ovaj alat sam pomenuo jer sa njim imam iskustva i stvarno mogu da posvedočim da je najbolji na tržištu.

Naravno, alate koje sam spomenuo se u 99% slučajeva plaćaju na mesečnom nivou s toga pokušajte da uskladite vaš budžet i pripremite ga za tu vrstu troškova.

Izgrađujte partnerstva

Sklapanjem partnerstva sa vlasnicima drugih web sajtova može biti korisno u prikupljanju dodatnih informacija o pravljenju linkova. Možete se povezati sa njima na društvenim mrežama, komentarisati i lajkovati jedni drugima statuse i deliti sadržaj. Ove tehnike takođe pomažu u napretku vašeg sajta. Ovakva partnerstva vam u budućnosti mogu doneti još mogućih prilika za sklapanje partnerstava i izgradnji novih spoljašnjih linkova.

Izbegavajte „Black Hat“ tehnike pravljenja linkova

Ove tehnike Google ni malo ne voli. „Black Hat“ tehnike mogu da vas dovedu do potpunog izbacivanja iz Google pretrage i veoma su rizične. Na primer, postavljanje linkova na link farmama, sajtovima koji imaju loš sadržaj ili sadržaj koji nije relevantan vašem sajtu. Fokusirajte se na izgradnju linkova na sajtovima koji su povezani sa vašom sferom poslovanja.

Link building - pravljenje spoljašnjih veza

Pratite napredak

Na kraju, važno je da pratite svoj napredak u pretrazi, odnosno, da stalno analizirate kretanje vašeg sajta na Guglu i da ne pravite greške prilikom izgradnje linkova. Dajte sve od sebe da ne upadnete u zamku „kvantitet, ne kvalitet“.