Izrada CMS sistema

Sistem za upravljanje sadržajem sajta (engl. Content Management System – CMS) je sistem koji služi, kao što mu sam naziv kaže, za upravljanje sadržajem dinamičkih sajtova. Ovakvi sistemi vam pružaju potpunu kontrolu nad sadržajem što znači da možete da dodajete i brišete sadržaj, sami ga optimizujete, menjate mu izgled bez da imate prethodnog znanja o izradi sajta. Dovoljno je da imate pristupne podatke, neku mini-prezentaciju gde bi vam se objasnilo čemu šta služi i spremni ste da funkcionišete.

Tematika vam daje mogućnost da izaberete koji sistem želite da koristite, naš, sopstveno razvijeni CMS ili besplatni (engl. Open Source) CMS. To ostavljamo vama da odlučite a kako bismo vam pomogli u tome, u daljem tekstu ćemo vam objasniti kako koji funkcioniše.

Izrada CMS sistema

Izrada WordPress sajta

WordPress sajtovi su najčešći sajtovi sa CMS sistemom koje možete pronaći na internetu. Lako se adaptiraju i instaliraju a pored toga, jednostavni su za upravljanje sadržajem sajta. Za njih nije previše potreban priručnik ali svakako ga dostavljamo našim mušterijama ukoliko sami žele da se bave održavanjem svog sajta.

Koliko košta WordPress sajt?

Cena WordPress sajta počinje od 36.000 RSD i varira u zavisnosti od vaših zahteva. Možemo da napravimo posebno temu za vaš sajt a možemo i da koristimo već gotove teme i dizajn prilagodimo vama. Ukoliko mi razvijamo temu za vas, cena će biti veća jer nam je potrebno da osmislimo dizajn i pretvorimo ga u HTML/CSS/JavaScript kod a zatim ga adaptiramo WordPress sistemu.

Koliko je vremena potrebno da se napravi WordPress sajt?

Izrada WordPress sajta sa već gotovom temom koju prilagođavamo vašem sadržaju, bojama i izgledu, traje otprilike dve nedelje, dok je izrada posebne WordPress teme za vaš sajt zahtevniji posao i potrebno nam je do mesec dana.

Tematika CMS sistem

Mi imamo osnovni CMS sistem i on je kompletno rađen u JavaScript okruženju, pozadinski (engl. Back-end) je rađen u Node.js a prednji (engl. Front-end) sa kojim korisnici imaju interakciju u React.js (može i u Next.js). Naš CMS je prilagodljiv i dopunjujemo ga u zavisnosti od firme za koju ga razvijamo. Uzmimo primer sajtova koji smo radili za pojedine taksiste u Beču. Naš sistem smo implementirali u skoro 50% slučaja i savršeno funkcioniše.

Zašto smo razvili CMS u JavaScript okruženju?

Zbog brzine. Ovaj sistem funkcioniše veoma brzo. Dodavanje stranica, podataka, ažuriranja, brisanja, zakazivanja, sve se to obavlja u trenutku. To se dešava iz razloga jer Node.js omogućuje da se sadržaj učita pre nego što se pošalje do krajnjeg korisnika. U prevodu, vaše stranice su učitane a da još niste stigli da ih otvorite. Zbog svoje brzine, odličan je za optimizaciju sajta – SEO.

Da li radimo i sa besplatnim CMS sistemima baziranim na JavaScript okruženju?

Kao što postoji besplatni PHP CMS, tako postoje i Node.js besplatni CMS sistemi. I da, radimo i sa Strapi CMS sistemom, ali taj sistem uglavnom koristimo za izradu sajtova za blogere.

Koje su prednosti ovog sistema u odnosu na WordPress?

Prednost JavaScript CMS sistema je pre svega brzina, gde je učitavanje stranica znatno brže u odnosu na WordPress sajtove. Pored brzine, prednost je i bezbednost, jedan od razloga je taj što ne koristimo spoljašnje skripte, sve zahteve koji se obavljaju, obavljaju se na serveru sajta.

Kolika je cena izrade sajta sa Tematika CMS sistemom?

Početna cena ovakvog sajta je 240.000 RSD pa naviše. Vremenski nam je trebalo nekoliko sajtova i godinu dana razvoja da bismo došli do željenog softvera koji je bez premca. Smatramo da imamo proizvod koji se fenomenalno uklapa uz bilo koju vrstu biznisa a pritom je jedinstven i stabilan.

Koliko vremena je potrebno za izradu ovakvog sajta?

Dajemo rok od 2 meseca. Iako je u pitanju naš sistem, treba dosta vremena za adaptaciju jer svaki sajt na koji adaptiramo sistem je različit. Bitno je da je osnova tu i da se može prilagoditi svim vrstama poslovanja.