Optimizacija sajta za Google pretragu – SEO

Optimizacija sajta za Google pretragu (engl. Search Engine Optimization – SEO) je obavezna ukoliko pretendujete da budete konkurentni u Google pretrazi. Ovo nimalo nije jednostavno ukoliko ulazite u posao gde vaša konkurencija već ima sajtove koji su uz to optimizovani, još ako je takvih sajtova pregršt onda je ta misija praktično nemoguća. Znamo da ovo zvuči obeshrabrujuće međutim uvek vredi pokušati pa i ako se ne uspe da se dođe do prve stranice Google pretraživača, znate da ste probali i da imate dobro optimizovan sajt, jer se sa Guglom nikad ne zna.

Ali jedna stvar je sigurna a to je da je velika verovatnoća da vaša konkurencija nema dobro optimizovan sajt, ne obraćaju previše pažnju na to ili su svoj sajt zapostavili.

Rangiranje na prvoj stranici Google je jedina stavka za koju ne možemo da vam garantujemo rezultat ali budite uvereni da ćemo je uraditi na najbolji mogući način i da će svi protokoli optimizacije biti ispoštovani.

Optimizacija sajta za Google - SEO

Šta je optimizacija sajta i kako mi to radimo?

Optimizacija sajta za Google pretragu ili skraćeno SEO (engl. Search Engine Optimization) ima za cilj da vaš sajt rangira što bolje u Google pretrazi za određene ključne reči koje se vezuju za vaš sajt. Postoji On-Page SEO (optimizacija sajta na samom sajtu) i Off-Page SEO (sve van vašeg sajta što se vezuje za vaš sajt). Ova dva procesa je potrebno uporedo raditi kako bi se postigli što bolji rezultati. Mi radimo obe opcije s tim što On-Page optimizaciju sajta radimo uvek prilikom izrade sajta i uključujemo je u podrazumevan proces.

Kako se obavlja On-Page SEO?

Ovaj deo , kao što smo već napomenuli, radimo prilikom izrade stranica sajta. Vršimo optimizaciju zaglavlja, hijerarhijski raspoređujemo elemente unutar tela sajta (body), optimizujemo slike, linkove, kontakt informacije micro data elementima i sve ostale sitnice koje primećujemo da mnogi zaboravljaju da uključe u svoje stranice.

Optimizacija zaglavlja (head) sajta

Zaglavlje sajta optimizujemo unošenjem „meta-tagova“ za društvene mreže kao što su Fejsbuk, Linkedin, Twitter i Redit. Optimizujemo naslove i opise sajta („title“ i „description“ tagove), isključujemo nepotrebne skripte koje koče stranicu i dr.

Optimizacija tela (body) sajta

Pravimo hijerarhijsku strukturu na stranici, što Google algoritam i te kako ceni. Uvodni (header), pa glavni, odnosno sadržajni (main) tag pa unutar njega organizujemo tagove za naslove (H1, H2, H3, H4, H5 i H6). Svaki link i fotografija/slika imaju svoje „alt“ i „title“ tagove, svaka informacija svoje „micro-data“ tagove.

Kako se obavlja Off-Page SEO?

Optimizacija van vašeg sajta je podjednako ako ne i bitnija od optimizacije na samom sajtu. Ona se uglavnom svodi na linkove sa drugih sajtova koji vode ka vašem. Međutim, nije dovoljno imati što više linkova koji vode ka vašem sajtu, bitan je takođe kvalitet tih linkova i relevantnost teksta i drugog sajta sa vašom stranicom. Pored linkova, bitna je vaša aktivnost na društvenim mrežama. To se danas dosta zapostavlja jer je realno iscrpan posao i zahteva angažman. Bitan je kontinuitet da bi se stiglo do željenih rezultata. Sve su to stvari o kojima treba voditi računa.

Kako do prve strane?

Kao što smo rekli na početku, ne možemo da vam garantujemo prvo mesto na Google pretrazi kao ni prvu stranicu. Sve što možemo da uradimo jeste analiza vašeg sajta, analiza konkurencije i onda na osnovu toga da okvirno damo naša očekivanja i predviđanja. Nakon toga sledi optimizacija sajta.

Da podsetimo da je On-Page SEO uključena u sve naše paketa i podrazumevano je radimo na svakom sajtu.