Redizajn sajta

Želite da osvežite izgled vašeg web-sajta? Nema problema, vrlo brzo vaš sajt će vizuelno izgledati mnogo lepše u odnosu na prethodnu verziju. Međutim, vizuelni aspekt vašeg sajta nije jedino na šta se treba obratiti pažnja prilikom redizajna.

Redizajn sajta

Redizajn i optimizacija sajta - SEO

Prvo se mora izvršiti analiza trenutnog stanja, pre svega SEO, odnosno rangiranje vašeg sajta na Google pretraživaču. Ukoliko se vaš sajt rangira visoko, posebna pažnja se mora obratiti prilikom prenošenja sadržaja sa starog dizajna na novi, kako se kasnije ne bi ugrozila ta pozicija. Svaki link, slika i tag se moraju precizno integrisati u novi dizajn sajta. Cilj je čak i unaprediti optimizaciju sajta, ukoliko ima prostora za to, ne samo zadržati postojeće mesto u Google pretrazi.

Kome je i zašto potreban redizajn sajta?

Redizajn sajta nije uvek neophodan. Neki sajtovi se odlično kotiraju na Guglu i u današnje vreme to je najbitnije od svega. Svakako da i izgled stranice ima uticaj na rangiranje, s toga je bitno izvršiti gorepomenutu analizu.

Redizajn sajta je neophodan sajtovima čiji sadržaj nije baš čitljiv, nije „responzivan“, odnosno prilagodljiv različitim veličinama ekrana poput mobilnih telefona, tableta, biznis lap topova i slično. Posebno je potreban sajtovima čiji linkovi, tagovi i HTML elementi nisu optimizovani.

Takođe, možete biti nezadovoljni izgledom sajta i zahtevati potpunu izmenu vizuelnog prikaza, smatrate da je trenutni izgled zastareo i da zaslužujete moderan sajt. Sve su ovo neki od razloga koji će uticati na vašu konačnu odluku.

Izrada novog dizajna sajta

Kada ustanovimo šta je sve potrebno ispoštovati prilikom redizajniranja vašeg sajta, pristupamo izradi idejnog rešenja za budući izgled. Idejno rešenje mora biti vizuelno prihvatljivo vama i da svaka stranica bude napravljena tako da se ne remeti sadržaj i raspored koji je već učitan na Guglu. Za koje sve sajtove radimo redizajn sajta?

Redizajn radimo i za statičke i za dinamičke sajtove. Za statičke sajtove, proces je malo duži jer se svaka stranica posebno radi i uklapa u nov sajt, dok je za dinamičke proces dosta jednostavniji jer ukoliko imate npr. deset stranica sa istim izgledom, samo različitim sadržajem, dovoljno je napraviti univerzalnu temu samo za tu stranicu. U ovom slučaju, redizajn nekog web-sajta sa CMS sistemom je dosta brži u odnosu na statički sajt.

Redizajn WordPress sajta

Nudimo vam dve opcije ukoliko imate WordPress sajt. Prva opcija je da adaptiramo novu temu na već postojeći sadržaj, uradimo željene izmene bez da nanesemo štetu sadržaju i unapredimo ono što u prethodnoj verziji nije bilo na nivou današnjih sajtova. Druga opcija je izrada nove teme. U ovoj situaciji nam je potrebno više vremena i nju tretiramo kao izradu novog sajta.

Redizajn statičkog sajta

Statički sajtovi nisu preterano zahtevni ali je bitno napomenuti da se redizajn ovakvog sajta tretira kao izrada novog. Mi svakako moramo da napravimo dizajn kao kada pravimo nov sajt, moramo da unesemo sadržaj kao što je unešen na prethodnom, moramo da uradimo kompletnu analizu postojećeg da vidimo šta je ono što je nedostajalo i da to primenimo na novom sajtu.

Redizajn sajta i cena

Cene za redizajn sajta variraju, ali je početna cena redizajna sajta počinje od 24.000 RSD i ovo se pre svega odnosi na statičke sajtove. Kada su u pitanju dinamički sajtovi, cena redizajna jednog WordPress sajta zavisi od toga da li mi pravimo novu temu za vas ili adaptiramo neku drugu. U slučaju da mi radimo za vas novu temu, cena počinje od 30.000 RSD dok adaptacija neke druge teme počinje od 20.000 RSD.