Jednostavni saveti za uspešnu internet prodaju

Današnja trgovina se sve više odvija na internetu i zato je vrlo važno da imate svoj sajt odnosno onlajn prodavnicu za prezentovanje vaše robe ili da ste na nekom sajtu za oglašavanje robe i usluga. Na taj način nećete biti vidljivi i dostupni samo vašoj bližoj okolini, već i čitavom svetu.

Uspešna internet prodavnica je sredstvo koje vam otvara nove mogućnosti kada je u pitanju zarada. Uz dobru organizaciju, marketing, logistiku i naravno, malo sreće, vaš biznis i te kako može da procveta.

Jednostavni saveti za uspešnu internet prodaju

Koje su prednosti onlajn prodaje?

Ukoliko ste se odlučili za prodaju robe kao glavnom izvoru prihoda, prvo što vam je potrebno je prostor. Taj prostor se u 99% slučajeva zakupljuje od nekog drugog lica. To je dodatni trošak koji će usporiti vaš napredak a zna i da bude izuzetno skup. Onda je tu roba. Morati imati novac kako biste napunili prostor robom koju ćete prodavati. To su troškovi za koje već morate imati pozamašnu sumu novca odmah u startu.

Kod internet prodaje, ništa od ovoga vam nije potrebno. Dovoljno je da imate sajt gde vam je potreban zakup domena i hostinga i na kraju izrada sajta, ukoliko ne znate sami da ga napravite. Čak i u tom slučaju postoji dosta onlajn alata koji će vam pomoći da sami napravite svoj sajt. Ne želite sajt? Robu možete prodavati i na društvenim mrežama a svi znamo da je otvaranje naloga besplatno. Prema tome, ukoliko ste neko ko nije baš voljan da ulaže više od 100 evra u svoj biznis, društvene mreže su najbolje za vas.

Marketing strategija

Reklama/marketing ovde igraju ključnu ulogu. Napravite marketing strategiju. Vidite gde se vaša ciljna grupa na internetu najviše kreće. Ukoliko su to društvene mreže, gledajte da se reklamirate na društvenim mrežama. Kada je u pitanju Instagram, kontaktirajte sa influenserima, vidite da li vam plaćene objave donose kupce i pratioce. Ukoliko to nije slučaj, pokušajte drugi pristup, npr. sponzorisanim objavama. Morate u početku testirati tržište, „kopati“ po internetu i naći vašu ciljnu grupu.

Sajtovi za oglašavanje

Postoji i veliki broj sajtova za oglašavanje, kod nas su najpoznatiji KupujemProdajem, Kupoman, Ananas i Polovni automobili. Vidite koji od ovih sajtova ima kategorije koje odgovaraju vama i usmerite sve svoje snage na te sajtove. Svi ovi sajtovi imaju opcije za plaćeno oglašavanje pa je poželjno probati i takav pristup. Različiti su nivoi oglašavanja npr. na KupujemProdajem sajtu. Tu imate istaknute oglase, zlatne oglase i partner oglase. Svaki od njih ima svoje prednosti i cenu. Što skuplji oglas, to se uglavnom najviše i isplati na kraju, međutim dosta toga zavisi i od vas samih.

Kreiranje sopstvene internet prodavnice

Ukoliko ste se pak odlučili da imate svoj sajt, ovo je malo teži put ali na kraju može da bude dosta isplativiji ako napravite svoj brend. Prvo i osnovno je domen. Domen dosta govori kupcima čime se vi bavite. Jednostavan naziv koji u sebi sadrži i naziv robe će biti lako uočljiv. Zatim, dizajn sajta mora biti takav da se kupci jednostavno snalaze na njemu. Takođe, imajte na umu da se danas sve radi preko mobilnog telefona, tako da je izuzetno bitno da vam je sajt responsivan, odnosno prilagođen svim veličinama ekrana, posebno ekranima za mobilne telefone.

Izrada internet prodavnice

I na kraju, optimizacija sajta. Ona je izuzetno bitna zbog pozicioniranja vašeg sajta u pretrazi. Na ovaj način, kupci će lakše dolaziti do vas. Veći broj posetilaca potencijalno znači i veći broj kupaca i veća zarada. Optimizacija sajta jeste dug proces i iziskuje vreme i novac ali je suma neuporedivo manja od one koja vam je potrebna za zakup prostora i robe.

Krajnji kupci

I na kraju došli smo do krajnjih kupaca. Morate imate živaca i strpljenja za njih. Kada radite sa ljudima, pa makar to bilo i putem telefona ili razmene tekstualnih poruka, nailazićete na svakakve situacije. Bitno je da ste uvek učtivi da što pre odgovorite na poruku i date prave informacije i kupci će to znati da cene. Nemojte da shvatate ništa lično jer je ovo samo posao i od njega vam zavisi zarada. Ego ostavite po strani i trudite se da budete što ljubazniji jer kupac je uvek u pravu!