Kakvu ulogu igra web dizajn u uspehu neke kompanije?

Dizajn korisničkog interfejsa – UI (engl. User Interface Design) је proces izrade grafičkog prikaza određenog softvera, web aplikacije ili sajta. Dizajner teži ka tome da napravi interfejs koji je prijatnog vizuelnog izgleda i jednostavan za korišćenje krajnjim korisnicima. Ja ću se u ovom članku baviti isključivo sajtovima.

Uloga dizajna web sajta u uspehu firme

U današnjem svetu, web sajtovi igraju značajnu ulogu u poslovnom uspehu. To je glavna prezentacija neke firme na internetu a u velikom broju slučajeva i jedini način stupanja u kontakt sa tom firmom. Vizualni prikaz i korisničko iskustvo je ključno u privlačenju i zadržavanju posetilaca na sajt ali, da li je UI zaista toliko bitan?

Dizajn nekog sajta ostavlja prvi utisak na potencijalnu mušteriju. Loše dizajniran web sajt može da odvuče posetioca sa vašeg sajta, dok dobar dizajn uvećava šansu da taj posetilac postane korisnik vaših usluga ili kupac vaših proizvoda.

Da li „ružan“ web sajt može da uspe?

Navešću primer: Amazon je kompanija čiji je web sajt slika i prilika „ružnog“ sajta. I pored toga, Amazon je jedna od najuspešnijih kompanija na svetu u oblasti elektronske trgovine (engl. e-commerce). Međutim, to ne znači da UI nekog web sajta nije bitan. Uspeh Amazona je zasnovan na širokom asortimanu proizvoda koje ima u ponudi, brzoj isporuci, logistici i sjajnoj korisničkoj podršci.

Dizajn web sajta kompanije Amazon

Amazonov sajt je funkcionalan, brz i jednostavan za korišćenje iako sam dizajn nije na zavidnom nivou. Amazon je uložio dosta novca u optimizaciju web sajta čineći ga brzim i jednostavnim za korišćenje čak i onim mušterijama koje nisu informatički previše pismene.

Velike kompanije poput Amazona ne daju dizajnu web sajta prevelik značaj zbog ionako ogromne baze korisnika, već su koncentrisane pre svega na korisnički interfejs. Dakle, brza pretraga proizvoda, dobra logistika, brza isporuka, sve su to vrline koje krase kompaniju Amazon. Ne zaboravimo i činjenicu da je Amazon kao brend stvaran godinama i da je danas dobro poznat širom sveta.

Zašto se onda bavimo UI dizajnom sajtova?

U nekim oblastima poslovanja, dizajn je dosta bitan dok u nekim drugim baš i nije. Pravi primer gde je dizajn korisničkog interfejsa lansirao kompaniju na tržištu ispred svoje konkurencije je dobro poznati Apple. Sam sajt kompanije je odraz identiteta brenda gde se naglašava jednostavnost, minimalizam i premijum kvalitet. Dizajn Apple web sajta je elegantan, vizuelno privlačan i lak je za snalaženje prosečnog korisnika.

Dizajn web sajta kompanije Apple

Ova jednostavnost i minimalizam koji Apple primenjuje u dizajnu im je donela značajnu ulogu u uspehu. Kada su na tržište plasirali prvi Mekintoš (engl. Macintosh) 1984. godine, proizvod je odmah postao revolucija i postavio standarde. Ponudio je moderan grafički interfejs sa odličnim performansama i mišem što je, složićete se, u odnosu na interfejs sa komandnim linijama koje su drugi kompjuteri imali na svom ekranu, u to vreme, bio pravi bum.

Dizajn interfejsa Apple proizvoda i dan danas igra ključnu ulogu kada su u pitanju mobilni telefoni, tableti i kompjuteri. Upravo UI im je stvorio lojalnu bazu korisnika širom sveta i u njemu se i dan danas oslikava prepoznatljivost ovog brenda.

Zaključak

Apple i Amazon su dva različita modela poslovanja i dva različita pristupa korisnicima.

Dizajn Apple-ovog sajta mora biti visokog kvaliteta. On definiše identitet ovog brenda koji daje akcenat na jednostavnost, minimalizam i premijum kvalitet.

Amazon je s druge strane fokusiran na funkcionalnost. Njihov sajt je podređen sasvim drugačijoj vrsti korisnika kojima je bitno da što pre nađu proizvod koji traže, odrade porudžbinu i da sve to funkcioniše dovoljno brzo.

Sve u svemu, oba sajta su dizajnirana tako da ispune očekivanja svojih korisnika i suštinski je to zapravo ključ uspeha svake kompanije.