Najpoznatije Node.js CMS platforme

U prethodnim člancima sam se bavio uglavnom frontend-om ali je došlo vreme da se dotaknemo i backend-a. Da ne bih previše govorio o CMS platformama a da prethodno nisam posvetio pažnju okruženju u kojem se bavimo razvojem istih, u ovom članku ću vam govoriti o Node.js i besplatnim (engl. OpenSource) sistemima koji su napravljeni u ovom najpopularnijem JavaScript okruženju.

JavaScript je nešto što vas asocira front-end, odnosno kliijentsku stranu. Umetnete JavaScript kod u HTML i on tu nešto radi. Međutim, kada je u pitanju Node.js, situacija se okrenula. Node.js izvršuje JavaScript kod na serverskoj strani i na taj način obezbeđuje da se sadržaj dinamičkih stranica generiše na serveru pre nego se prikaže u web pretraživaču klijenta. Ova open-source platforma omogućava programerima da izrađuju aplikacije koje izuzetno brzo funkcionišu na klijentskoj strani a kako i ne bi kada je sadržaj već generisan na serveru. Zbog ove specifičnosti, Node.js je postao najpopularniji u razvoju web aplikacija, posebno CMS sistema.

Najpoznatije Node.js CMS platforme

Već smo govorili i šta je CMS, ali da podsetimo, to je u suštini softverska aplikacija koja omogućuje korisnicima da upravljaju i objavljuju digitalni sadržaj na njihovim web sajtovima. Iako je u svetu trenutno najpopularnija WordPress platforma iako je napisan u PHP, postoje i one koje su napisane u Node.js. Svaka od njih je namenjena drugačijim potrebama i posebna na svoj način.

Strapi

Izrada sajta sa Strapi Node.js CMS sistemom

Strapi ima odličnu upravljačku tablu za administratora sajta koja vam omogućava lakše kretanje, upravljanje i ažuriranje sadržaja sajta. Takođe, kao i WordPress, ima dostupne dodatke (engl. plugins) i ekstenzije. Podržava sledeće baze podataka: MongoDB, MySQL i Postgres.

Glavna prednost ove CMS platforme je fleksibilnost. Strapi je obezglavljeni CMS. To znači da je zadužen za upravljanje sadržajem sajta ali ne i njegovim izgledom. Samim tim što ne diktira izgled sajta, programeri i web dizajneri mogu sami da definišu kako će njihov sajt izgledati. Strapi je takođe ima i robustan sistemski dodatak koji omogućava programerima da dodaju nove funkcionalnosti na lagan način.

Ghost

Izrada sajta sa Ghost Node.js CMS sistemom

Ghost je još jedan popularan Node.js CMS sistem. Dizajniran je najviše za blogere i ima izuzetno intuitivan interfejs u kome se lako možete snaći. Ghost ima ugrađen SEO, automatski bekap za podatke i integrisane alate za analitiku kao što je Google Analytics. Podržava teme i dodatke.

S obzirom da je napravljen za blogere, ima dosta funkcija koje su usresređene na uređivanje i formatiranje teksta i digitalnog sadržaja na vrlo jednostavan način a ima i ugrađene fukncije za deljenje sadržaja na društvenim mrežama što olakšava korisniku promovisanje njegovog bloga.

KeystoneJS

Izrada sajta sa KeynoteJS Node.js CMS sistemom

KeysoneJS je CMS i frejmvork za web aplikacije izgrađen u Node.js. Omogućuje programeria da kreiraju dinamički web sajt i aplikaciju brzo i jednostavno. KeystoneJS ima odličan admin panel preko kojega korisniku neće biti teško da radi na svom sadržaju i, za razliku od Strapi-a, ima omogućene dodatke i ekstenzije, baš kao i Ghost.

Najbezbedniji je od dva gore navedena CMS sistema jer ima ugrađenu podršku za autentifikaciju i autorizaciju, čineči ga veoma bezbednom aplikacijom. S obzirom da je full-stack frejmvork, sve komponente za razvoj aplikacije su tu: teme, dodaci i upravljački panel.

Wagtail

Izrada sajta sa Wagtail Node.js CMS sistemom

Ono što Wagtail razlikuje od prethodno navedenih Node.js CMS platformi jeste to što koristi Python i Django pored Node.js. Napravljen je isključivo za programere koji su upoznati sa Python i Django programskim jezicima. Ovaj moćni i fleksibilni CMS se odlično integriše sa Django što omogućava programerima da razvijaju kompleksne aplikacije znatno brže nego što je to ranije bilo moguće.

Gai i KeystoneJS i Ghost, u Wagtail-u su takođe podržani dodaci i teme.

ApostropheCMS

Izrada sajta sa Apostrophe Node.js CMS sistemom

Apostrophe CMS je ceo razvijen u Node.js. Dosta je sličan prethodno navedenim CMS platformama (osim Wagtail-a). Za njega vam, kao i za prethodne CMS sisteme kao korisniku ne trebaju nikakve tehničke veštine kako biste se snalazili u kontrolnoj tabli. Sve vam je lako dostupno i izmenljivo.

Zaključujemo da Node.js polako postaje sve popularnija CMS platforma na internetu upravo zbog svojih prednosti u odnosu na „tradicionalne“ CMS platforme kao što su brzina, sigurnost i fleksibilnost. Ove performanse su izuzetno dovoljno da se odlučite za izradu ove vrste sajtova. Svaka od navedenih Node.js CMS platformi vam nudi neke posebne postavke. Suština im je slična, samo trebate da odlučite koja od njih vam najbolje završava posao. CMS platforma izgrađena na Node.js JavaScript platofmi je moćan alat ukoliko želite brze, bezbedne i fleksibilne aplikacije.