Nauči da praviš sajtove – 8 ključnih koraka ka uspehu

Bitno je odmah na početku naglasiti da je učenje razvoja web sajtova konstantan proces i da se uvek može naučiti nešto novo. To je logično s obzirom da se stalno pojavljuju novi frejmvorkovi za izradu sajtova, stalno izlaze nove verzije HTML, CSS i JavaScript-a s toga je potrebno biti u trendu. Učenje web dizajna ne obuhvata samo estetiku već i kreiranje interfejsa koji je lak za korišćenje, jednostavan a opet prijatan na izgled. U ovom članku ćemo obraditi tu tematiku i osvrnućemo se na najbitnije korake.

Nauči da praviš sajtove - 8 ključnih saveta

1. Osnove

Počnite s osnovnim stvarnima. Ključno je naučiti HTML i CSS. HTML pravi strukturu stranica dok CSS određuje njihov izgled. Onlajn platforme kao Codeacademy, freeCodeCamp i W3Schools nude najbolje alate za savladavanje HTML-a i CSS-a.

2. Responziv dizajn

Upoznajte se sa responzivnim dizajnom. U eri uređaja različitih veličina sa raznovrsnim dimenzijama ekrana, responzivni dizajn je postao standard. Sajt koji kreirate pre svega treba da se prilagodi svakom ekranu bilo da je u pitanju desktop računar, tablet, lap top ili mobilni telefon. Učenje CSS kverija i sistema fleksibilnih linija je ključna stavka u postizanju dinamički responzivnog dizajna sajta.

3.Naučite UI/UX principe

Web dizajn prelazi granice suvog dizajna i estetike. Web dizajn obuhvata i korisničko iskustvo i bavi se unapređivanjem istog. UI (engl. User Interface) i UX (engl. User Experience) su dva slična pojma koji uvek idu ruku pod ruku. Adobe platforme kao što su Adobe XD i Figma vam mogu pomoći u savladavanju ovih principa i kreiranju „user-oriented“ sajtova.

4.Baratanje web dizajn alatima i programima

Korišćenje pravih alata/programa će vam u mnogome olakšati razvoj web sajtova i unaprediti vašu kreativnost. Adobe Photoshop i Illustrator su najkorišćeniji od strane web dizajnera ali su tu i Sketch i Figma koji su alati orijentisani samo na web dizajn.

5.Pratite trendove

Web dizajn konstantno evoluira i trendovi se stalno menjaju. S toga je važno da uvek pratite šta se dešava i stičete nova znanja.

Saveti za izradu sajtova

6.Izgradite sopstveni portfolio

Teorija jeste važna, ali praksa je još važnija. U praksi se najviše uči. Učite i pravite sajtove, tako se najbiše i najbrže savlada izrada sajtova. Uz to pravite i galeriju svojih radova, odnosno portfolio. Bogat portfolio je odlična preporuka za buduće klijente.

7.Naučite osnove programiranja

Kad kažemo programiranje, najviše mislimo na skriptne jezike PHP i JavaScript. Danas imate toliko frejmvorkova za JavaScript da je poželjno biti upoznat i sa tom problematikom. Ukoliko se pak orijentišete na PHP, ne brinite, tu su i OpenSource CMS sistemi. Najpoznatiji među njima je WordPress.

8.Povežite se sa kolegama

Budite u kontaktu sa drugim web dizajnerima i programerima kako biste razmenili iskustva i unapredili vaša znanja. Nailazićete na probleme za koje nećete imati rešenja dok ne pitate. Bitno je da ste otvoreni i da imate motivaciju za sticanjem novih veština.

Zaključno sa ovom tačkom, završavamo našu kratku analizu. Bitno je napraviti dobru podlogu učenjem HTML i CSS, savladavanjem UI/UX principa i programa za dizajn. Ali pre svega, ključ uspeha leži ne samo u sticanju teorijskog znanja već je mnogo važnije ispraksovati se jer ćete se tako najbrže napredovati.