Optimizacija sajta – šta sve trebamo da znamo?

Optimizacija sajta ima za cilj povećanje obima i kvaliteta internet saobraćaja ka vašem sajtu. Ovo se postiže raznim metodama, počevši od same izrade web-sajta do kasnijih kreiranja spoljašnjih veza ka vašem sajtu.

S obzirom da je Google glavni svetski pretraživač, on diktira uslove pod kojima će se vaš sajt naći na određenom mestu u pretrazi. Google poseduje svoj „search engine“ koji sakuplja internet podatke svih web-sajtova i na osnovu sopstvenog kriterijuma im određuje rangiranje za određene ključne reči.

Optimizacija sajta - šta sve trebamo da znamo?

Kako optimizovati sajt?

Počnimo od početka. Pravite web-sajt. Onaj kojeg ste angažovali za ovaj poduhvat prvo mora da uradi osmisli dizajn sajta koji je jednostavan i prijatan za oko. Taj dizajn pretače u jezik čitljiv za internet pretraživače (engl. Internet Browsers) zvani HTML (engl. HyperText Markup Language). U okviru HTML-a potrebno je definisati i napraviti hijerarhiju tagova i unutar njih optimizovati sadržaj, odnosno tekstove, fotografije, zaglavlje i podnožje stranice, uneti skripte Guglovih alata za analitiku, tagove društvenih mreža i tako dalje.

Ovo se naziva još i On-Page SEO, odnosno stranična optimizacija sajta.

Kako izvršiti On-Page SEO?

Koristite ključne reči u naslovima i podnaslovima kao i u tekstu, što češće ali naravno, da sve to ima smisla kada se čita.

Optimizujte slike koristeći „alt“ i „title“ tagove u kojima ćete takođe koristiti ključne reči. Za imena fajlova slika koristite takođe ključne reči.

Optimizujte tekst tako što ćete, pored ključnih reči, učiniti što čitljivijim i informativnijim koristeći se kratim paragrafima.

Napravite strukturu naslova ovim redosledom: H1, H2, H3, H4, H5 i H6. U naslovima takođe koristite ključne reči.

Optimizujte vreme učitavanja vašeg sajta. Što se sajt brže učita, to bolje za optimizaciju.

Optimizujte svaki link na sajtu „title“ tagovima koji će takođe sadržati ključne reči stranice na koju su upućeni.

Koristite unutrašnje linkove pametno, kako bi se posetioci sajta što lakše kretali po sadržaju.

Vaš sajt mora biti prilagodljiv svim veličinama ekrana (engl. responsive), mini lap topovima, mobilnim i tablet uređajima.

Google alati za optimizaciju

Kada ste ovo uradili, potrebno je da podstaknete Google pretraživač da krene sa indeksiranjem vaših stranica. To ćete uraditi generisanjem mape sajta (engl. Sitemap) i učitavanjem mape na Google Console.

Postoje mnogi alati koji će pomoći vašoj stranici da se što bolje rangira ali o njima ćemo govoriti zasebno u narednim blogovima.

Veoma je bitno naglasiti da morate unapred da definišete oblik domena vašeg sajta i držati se toga na celoj stranici. Na primer, neko želi da mu sajt počinje sa www.imesajta.com dok neko, zbog dužine svog domena, želi da skrati svoj domen za www i ostavi samo imesajta.com. Oba slučaja su prihvatljiva Guglu ali kao što sam već napisao, onaj oblik koji se odabere u startu, treba ga se držati do kraja.

Google alati za pretragu - SEO

Google Analytics

Google analitika služi da prati internet saobraćaj i aktivnost korisnika na vašem sajtu. Implementacija Google analitike se vrši tako što napravite nalog na Google Analytics, verifikujete vašu stranicu i dobijete JavaScript kod od Gugla. Taj kod unosite pred kraj samo zaglavlja vašeg sajta, odnosno u okviru „head“ taga.

TLS/SSL sertifikati

Još jedna bitna stvar je da vam je sajt bezbedan za korisnike. Ovo ćete postići tako što će vam vaš hosting provajder obezbediti HTTPS protokol. HTTPS je sigurnosni protokol za međusobno slanje podataka između internet pretraživača i krajnjih korisnika. Ukoliko vam HTTPS nije podešen na hosting nalogu, Google će vaš sajt tretirati kao nebezbedan i upozoravati korisnike na potencijalnu opasnost. To će, naravno, negativno uticati na vaše rangiranje.

Stranice sajta su indeksirane, šta dalje?

Ukoliko su sve stranice sajta indeksirane, odlično. Ukoliko nisu, proverite u Guglovoj konzoli koji su razlozi zašto stranice nisu indeksirane i što pre rešite taj problem.

Dobro je imati plan. Potrudite se da sadržaj vašeg sajta ažurirate bar jednom do dva puta nedeljno. Što više tekstova i objava, to više relevantnog sadržaja, ključnih reči i posete. Ovo će znatno unaprediti vaš On-Page SEO. Kreirajte unutrašnje linkove koji vode ka stranicama vašeg sajta. Gledajte da budu što relevantniji linkovanim stranicama sajta. Ne zaboravite da unosite „alt“ i „title“ tagove na fotografije i linkove.

Kako se vrši Off-Page SEO?

Sada na red stupa Off-Page SEO, odnosno van-stranična optimizacija sajta. Ona se u početku svodi na pravljenje linkova po vašim društvenim mrežama, mada to se ne može ni približno meriti sa značajem vanjskih linkova kad vašem sajtu.

Linkove sa stranica koje imaju sadržaj relevantan vašem su pravo zlato i ovo su linkovi koji se u 99% slučajeva plaćaju.

Broj linkova koje je poželjno napraviti u toku prve godine postojanja vašeg sajta zavisi od dosta faktora ali se uglavnom svodi na celokupnu optimizaciju sajta i to kada je sajt napravljen. Iz našeg iskustva, 2 linka mesečno su zlatna sredina.

Treba imati na umu da pravljenje velikog broja linkova Google može da tretira kao spam i na taj način ugrozi vašu poziciju u pretrazi.

Najbolji linkovi su oni linkovi koji dolaze od relevantnih izvora, „prirodno“ napravljeni i oni će zasigurno „pogurati“ vaš sajt u pretrazi.

U narednim blogovima

Nadam se da sam pokrio ono najosnovnije vezano za optimizaciju sajta i da će ovaj tekst nekome pomoći bar malo. Neke stvari sam izostavio kako tekst ne bi bio preopširan i o njima ću govoriti zasebno u narednim člancima. Pokrićemo teme kao što je link bilding i zaći ćemo dublje u tematiku optimizacije sadržaja sajta.