Šta podrazumeva izrada sajta?

U današnje vreme, web-sajt je ključna stavka modernog poslovanja. Uz sve veće oslanjanje na digitalne medije za marketing i promociju, efikasan i dobro optimizovan sajt će vam zasigurno doneti uspeh u poslu. Dobro dizajniran sajt ne samo da će privući potencijalne korisnike vaših usluga ili kupce vaših proizvoda, već će i pomoći u zadržavanju postojećih. Izrada sajta obuhvata nekoliko aspekata razvoja uključujući vizuelni dizajn, korisničko iskustvo (engl. User Experience), funkcionalnost, prilagodljivost na svim uređajima (engl. Responsive design), optimizacijzu za Google pretragu (engl. Search Engine Optimization), sistem za upravljanje sadržajem (engl. Content Management System) i elektronsku trgovinu (engl. E-Commerce).

Šta podrazumeva izrada sajta?

Vizuelni dizajn

Vizuelni dizajn se svodi na kreiranje estetski prijatnog prikaza sajta, lakog za čitanje i upravljanje sadržajem koji pruža posetiocu zadovoljavajuće korisničko iskustvo. Sajt treba da bude dizajniran tako da se korisnik s lakoćom snalazi na njemu i da bez problema nađe informaciju koju traži. Na ovaj način se poboljšava korisničko iskustvo.

Kako mi radimo veb-dizajn?

Prvo se upoznamo sa onim što želite. Ukoliko nemate ideju i dizajn prepuštate nama, ne brinite. Imamo dovoljno iskustva da znamo koji dizajn ide uz vaš sajt i vrstu posla. Ukoliko imate na umu kako bi vaš sajt trebalo da izgleda, ponudićemo vam ideje koje ćemo zajedno sa vama unapređivati do konačnog rešenja.

Korisničko iskustvo

Ova stavka obuhvata vizuelni dizajn. Ukoliko je sajt dobro dizajniran, korisnici će se lako snalaziti na njemu. Sve usluge, proizvode i informacije koje korisnik bude tražio na vašem sajtu, dolaziće do njih lako, brzo i samo par poteza.

Korisnik na prvom mestu

Filozofija izrade sajta kojom se mi vodimo, svodi se na jednostavnost. Nema potrebe komplikovati život sebi i drugima, kad u samo par klikova sve može da vam bude na dohvat ruke.

Funkcionalnost

Funkcionalnost uključuje tehničke aspekte sajta kao što su brzina učitavanja sadržaja, mogućnost da se nosi sa velikim obimom saobraćaja i kompatibilnost sa različitim pretraživačima. Takođe obuhvata i detalje poput funkcionisanja kontakt forme, prijave, zakazivanja, kupovine proizvoda i slično.

Provera funkcionalnosti

Pre nego što vam isporučimo gotov sajt, proveravamo da li sve funkcioniše. Nakon što smo se uverili u ispravnost svih komponenti, dobijate sajt koji radi bez greške!

Prilagodljivost sajta na svim uređajima (engl. Responsive Design)

Prilagodljivi ili, kako se sve češće koristi, „Responzivni“ dizajn je mogućnost adaptacije sajta na različite veličine ekrana i uređaja. S povećanim korišćenjem mobilnih uređaja, imati ovakav sajt je krucijalno. Ovo povećava funkcionalnost vašeg sajta i mogućnost otvaranja i prilagođavanja desktop, lap-top, tablet i mobilnim telefonima.

Ovo se ne dovodi u pitanje

Svaki sajt izrađujemo tako da je prilagodljiv na svim veličinama ekrana i uređajima.

Optimizacija za Google pretragu (engl. Search Engine Optimization)

Optimizovanje sajta za Google - SEO

SEO ili optimizacija sajta je proces optimizacije sadržaja vašeg web-sajta kao i spoljašnjih izvora koji vode ka vašem sajtu kako bi se sajt što bolje rangirao u Google pretrazi. Ona se sastoji iz optimizacije sadržaja na samom sajtu (engl. On-Page SEO) i angažman izvan vašeg sajta, na spoljašnjim izvorima koji vode ka vašem sajtu (engl. Off-Page SEO) . Više o optimizaciji sajta možete pročitati ovde.

Da li možemo da vas plasiramo na prvo mesto na Google?

Na žalost ovo ne zavisi samo od nas već od mnogih drugih faktora kojima smo posvetili više pažnje na drugoj stranici našeg sajta.

Sistem za upravljanje sadržajem (engl. Content Management System)

Želite da sami postavljate  tekstove? Sistem za upravljanje sadržajem (engl. Content Management System) će vam to omogućiti. Samo vi kao vlasnik sajta ćete imati pristup sistemu i izdavaćete dozvole drugim korisnicima u slučaju da vam je potreban još neko ko će objavljivati sadržaj pored vas. Postoje „open source“ CMS sistemi i sistemi koje programer napravi samo za vaš sajt.

Dobro poznati „Open Source“ CMS sistemi su WordPress i Joomla. Oni se mogu besplatno skinuti sa zvaničnih sajtova te dve kompanije.

U okviru WordPress-a, koji je uzgred i najpopularniji „open source“ CMS na svetu, imate i WooCommerce dodatak/plugin, koji možete iskoristiti kada pravite internet prodavnicu. Sve u svemu, WordPress je pun dodataka koji mogu da obogate vaš sajt ali isto tako i da uspore. Važno je imati i iskustva kada se radi u WordPress-u.

Zaključak

Kao što imate fizičku adresu vaše firme ili kompanije, u današnje vreme je neizbežno imati adresu i na internetu. Na taj način, dostupni ste svima, ma gde oni da se nalazili, jedini uslov je internet konekcija.

Savetujemo svakome ko se bavi biznisom, da pokrene web prezentaciju jer će se i sam uveriti koliko je korisno imati web sajt. To će se zasigurno odraziti na vaše poslovanje. Danas je dosta od koristi imati sajt samo za vaš CV a kamoli za firmu za koju želite da uspe.