ThemeForest – Internet prodavnica za web divelopere

U prethodnim člancima smo već govorili o tome koliko je važno da je sajt bude dobro dizajniran i jednostavan kako bi se korisnici na njemu što je moguće lakše snalazili. Međutim, ukoliko ste od onih koji nisu naročito kreativni kada je u pitanju dizajn ali ste i te kako potkovani znanjem u domenu razvoja web aplikacija i sajtova ili jednostavno hoćete da preskočite taj „strašni“ početak izrade sajta, možda je upravo ThemeForest najbolji izbor za vas. Upravo o ThemeForestu ću i govoriti u ovom članku i pokušati da predstavim prednosti ove internet prodavnice za developere.

ThemeForest - Internet prodavnica za divelopere

Šta je ThemeForest?

ThemeForest je, kao što pomenuh, internet prodavnica na kojoj ćete naći desetine hiljada HTML/CSS/JavaScript templejta i tema za određene CMS platforme poput WordPress-a, Joomla, Magento, Drupal itd. Bukvalno, šta god da ukucate u pretrazi, ispred vas će izaći veliki izbor unapred dizajniranih web sajtova. ThemeForest spada u porodicu Envato prodavnica među kojima se nalaze i ostali digitalne sfere kao što su grafički dizajn, audio, video i kodiranje.

Raznolikost i kvalitet

Na ThemeForestu ćete naići na preko 50.000 templejta i tema za sajtove. Bilo da tražite minimalizam ili nešto ekstravagantnije, na ThemeForestu ćete zasigurno naići na ono što tražite. Ova internet prodavnica je poznata po svojim strogim standardima kada je u pitanju kvalitet. Ne može svako da postavlja i prodaje svoj dizajn sajta na ThemeForestu. Standard ove prodavnice je sledeći: templejt ili tema moraju da ispunjavaju industrijske standarde, dizajn mora da bude sa ukusom, potpuno funkcionalan i „user-friendly“ (jednostavan za korisnike). Ovo garantuje da će vaš sajt izgledati ne samo vizuelno ugodan već i funkcionalan i jednostavan za korisnike.

ThemeForest sajt

Sajt ThemeForesta je takav da lako možete da dođete do onoga što vam je potrebno. Dovoljno je znate engleski jezik da ukucate u pretrazi određen pojam i kroz manje od sekunde će vam na ekranu izaći beskonačan izbor. Taj izbor možete da suzite daljom filterizacijom pretrage ukoliko ste zainteresovani samo za WordPress ili HTML/CSS templejt koji uglavnom kupuju diveloperi i programeri.

Podešavanja i fleksibilnost

Svaki templejt ili tema imaju sve mogućnosti kada je u pitanju uređivanje. Pored svih kvaliteta koje jedan templejt mora da poseduje, tu je i dokumentacija koja ide uz sve to. U dokumentaciji se s vremena na vreme nalazi i uputstvo za korišćenje određenih elemenata templejta ili, ukoliko je u pitanju tema za WordPress, tu je spisak svih plug-inova koji će vam se ponuditi za preuzimanje kada temu postavite na sajt.

Kod koji se nalazi u ovim gotovim web sajtovima je moguće urediti i prilagoditi vašim ili potrebama vašeg klijenta. Sve u svemu, mogućnosti su velike i sve zavisi od vašeg prethodnog poznavanja digitalnih tehnologija.

ThemeForest zajednica i podrška

ThemeForest je zajednica velikog broja programera, dizajnera i korisnika koji zajedno sarađuju kako bi unapredili prodavnicu. Korisnici daju svoje sugestije i mišljenja, dok ih programeri i dizajneri implementiraju u svoje sisteme. Ipak, kao što je slučaj sa svim sistemima koje čovek razvija i među ovim temama i templejtima će se javljati problemi ali je tu podrška koja ih otklanja i deli važne informacije o dolazećim ažuriranjima i verzijama, pogotovu kada su teme u pitanju.

Kao što sam gore naveo, svaki templejt i tema dolaze sa dokumentacijom i uputstvima tako da neće biti teško da uz osnovno znanje uspete da se snađete sa paketom koji ste kupili.

Licenciranje

Theme forest nudi dosta licenciranih i ne-licenciranih opcija, u zavisnosti od toga šta želite. Licencirane dozvoljavaju korisnicima da koriste templejte u komercijalne svrhe kao što su internet prodavnice ili poslovni web sajtovi. Ne-komercijalne su namenjene ličnm blogovima ili sajtovima za neprofitne organizacije.

Kupci mogu da odaberu jednu od ove dve opcije i iskoriste ih u jednom projektu ili produžene licence (engl. extended licenses) koje vam omogućavaju da koristite teme i templejte na više različitih projekata.

Da zaključimo, ThemeForest je odlična internet prodavnica za sledeću kategoriju divelopera:

  1. Rade na više projekata i nemaju vremena da stalno osmišljaju novi dizajn za svoje klijente
  2. Žele da ubrzaju proces izrade sajta time što će kupiti već gotov dizajn
  3. Nisu dovoljno kreativni da sami naprave izgled sajta

Sve u svemu, ko god da se bavi izradom sajtova, bar je jednom koristio usluge ove internet prodavnice.