Tipografija i njena uloga u web dizajnu

Ukoliko se bavite izradom sajtova, velika je verovatnoća da ne pridodajete veliki značaj tipografiji vašeg sajta. Međutim, tipografija sajta igra značajnu ulogu u kreiranju kohezivne i vizuelno privlačne web stranice. Tipografija se odnosi na stilove, veličinu i raspoređenost teksta na stranici. Kada se pravilno koristi, tipografija može da poboljša korisničko iskustvo posetiocima vašeg sajta, čitljivost pa čak i da istakne prepoznatljivost vašeg brenda. U ovom članku ću pisati o značaju tipografije za web dizajna vašeg sajta.

Uloga tipografije u web dizajnu i izradi sajtova

Uspostavljanje hijerarhije

Jedna od primarnih funkcija tipografije je uspostavljanje hijerarhije na stranici. Ovo znači da će za određenu sekciju, naslov ili tekst – stil, veličina i debljina slova biti korišćeni kako bi se određene informacije označile prioritetnim i kako bi iste privukle pažnju korisnika. Na primer, naslovi i podnaslovi se ispisuju krupnijim slovima od ostatka teksta kako bi došli do izražaja i označili jednu celinu.

Poboljšavanje čitljivosti

Tipografija je važna za čitljivost sadržaja sajta. Bolja čitljivost znači i lakše snalaženje korisnika u sadržaju a samim tim i prenošenje informacije je znatno lakše. Odabirom pravog fonta, veličine slova, boje i razmaka između redova, poboljšava se čitljivost sadržaja a samim tim i korisničko iskustvo. Ovo direktno utiče na optimizaciju vašeg sajta na  pozitivan način.

Na primer, Sans-serif fontovi kao što su Arial i Helvetica se na ekranu znatno lakše čitaju nego Serif fontovi kao što je Times New Roman. Veći fontovi i veći razmak između redova olakšavaju čitanje.

Boja slova je bitna zbog kontrasta. Tekst mora biti vidljiv korisniku i uglavnom se savetuje primena „crnog na belo“, odnosno tamnija slova na belu pozadinu, kao na papiru.

Doslednost je takođe važna. Izaberite do 2 različita fonta na stranici, jedan za naslove a drugi za tekst. Naravno da je poželjno da koristite jedan ali u nekim situacijama prosto ne možete da odolite a da ne iskoristite dva, jedan za tekst a drugi za naslove.

Identitet brenda

Bilo da se bavite pružanjem usluga ili prodajom proizvoda, tipografija može da odigra važnu ulogu u prepoznatljivosti vašeg brenda. Odabirom fonta i stilova koji su odgovaraju vašem poslu, tipografija uspostavlja vizuelni jezik koji će korisnici povezati sa vašim brendom. Na primer, luksuzni brendovi koriste elegantne fontove dok se brendovi povezani sa tehnologijom služe uglavnom modernim fontovima iz porodice Sans-serif.

Korisničko iskustvo

Već smo spomenuli da tipografija ima snažan uticaj na korisničko iskustvo. Ukoliko se iskoriste pravi fontovi, veličina i odgovarajući razmaci, korisnici će duže ostajati na vašoj stranici a samim tim to je i signal Guglu da je vaš sadržaj kvalitetan zbog već pomenutog, pozitivnog korisničkog iskustva.

Značaj tipografije

Zaključili smo da je tipografija od presudne važnosti za vaš sadržaj i dizajn sajta. Uspostavljanjem hijerarhije povećava se čitljivost, poboljšava se korisničko iskustvo i samim tim se poboljšava i celokupna optimizacija vašeg sajta. S toga, ukoliko tek počinjete da pravite web sajt, uzmite u obzir odabir fontova i definišite sve komponente tipografije koje sam spomenuo u ovom tekstu.