Zašto je Bootstrap najpopularniji frejmvork?

U pojedinim člancima smo provlačili reč „frejmvork“ (engl.framework). S obzirom da je to širok pojam, pokušaću da ga definišem u okviru tematike kojom se bavim u ovom članku a to je Bootstrap. Frejmvork u web dizajnu je skup već napisanih CSS klasa koje se koriste odnosno pozivaju u HTML kodu kako bi se definisali stilovi elemenata HTML-a. Nadam se da je objašnjenje dovoljno jasno, e sada šta je Bootstrap? Bootstrap je frejmvork koji pomaže web dizajnerima da na brži i lakši način naprave sajt koji je responsivan, odnosno prilagodljiv svim veličinama ekrana a posebno na mobilnim telefonima. Zbog njegove jednostavnosti i fleksibilnosti postao je najpopularniji frejmvork među web dizajnerima.

Zašto je Bootstrap najpopularniji frejmvork?

Od čega se sastoji Bootstrap?

Bootstrap nudi širok spektar CSS klasa i JavaScript komponenata koje su već napisane i koje web dizajner može da koristi gde god mu odgovaraju. Ove komponente uključuju tipografiju (fontove i stilove teksta), forme, dugmad, tabele, navigacione menije i još mnogo toga. Uzimajući u obzir da su sve komponente definisane kroz Bootsrap, web dizajner s lakoćom uzima šta mu je potrebno i svoj dizajn prilagođava Bootstrap filozofiji. Ovo je ujedno i glavna prednost ovog frejmvorka.

Bootstrap mrežni sistem (engl. grid system)

Bootsrap-ov mrežni sistem (engl. grid system) se sastoji iz 12 osnovnih kolona. To znači da je veoma lako prilagoditi sadržaj sajta različitim veličinama ekrana. Kada podelite sajt vertikalno u 12 kolona i imate kaskadni raspored, možete se igrati sa rasporedom sadržaja samo tako što ćete uključivati posebne klase za desktop, tablet i mobilni. Jednostavnim pozivom klase u HTML kodu vi već definišete gde će vam određena komponenta ili sadržaj biti pozicionirani kada se sajt otvara na mobilnom, tabletu i desktopu, bez da morate da pravite posebne komponente za ove uređaje, jer vam je sve već definisano u Bootstrap-u.

Korisničko iskustvo

Još jedna od prednosti Bootstrapa je ta što su sve komponente dizajnirane tako da rade zajedno da bi se osigurao autentičan izgled. Ovim ne samo da se web dizajneru olakšava izrada sajta već se i korisničko iskustvo dovodi do vrhunca. To možete primetiti kada na desktopu uzmete da smanjujete veličinu web browser-a ručno. Primetićete kako se sadržaj skuplja i pakuje jedan ispod drugog. Ovo se naziva kaskadni dizajn.

Bootstrap fajlovi

Ukoliko znate kako da koristite određene web pretraživače kao alate za izradu sajta, lako ćete nalaziti gde se u Bootstrap-u menjaju boje i stilovi. Prilikom preuzimanja Bootstrap fajlova, koje je uzgred besplatno, raspakivanjem arhive ćete videti da vam Bootstrap nudi više opcija kada su u pitanju CSS i JavaScript fajlovi. Odlična dokumentacija i sajt koji Bootstrap poseduje su veoma korisni svim web dizajnerima koji imaju bar neko iskustvo. Čak i oni bez iskustva mogu lako da ga savladaju.

Od CSS komponenti, najbolje je koristiti Bootstrpa.min.css, iz prostog razloga što je to minimizovani Bootstrap fajl i sva prazna mesta i nepotrebni karakteri su uklonjeni iz njega. Unutar tog fajla možete lako da pronađete klase koje su vam potrebne za modifikaciju i da manipulišete njima. Isti slučaj je i sa JavaScript komponentama. Uglavnom, sve fajlove sa „.min“ dodatkom u nazivu je poželjno koristiti.

Podrška

Jedan od razloga zašto je Bootstrap postao naširoko korišćen i popularan jeste i taj da ima dobru podršku u vidu internet zajednice i svog bloga. Ovaj frejmvork ima veliki broj aktivnih web dizajnera koji takođe doprinose njegovom razvoju i dele svoja iskustva na forumima, blogovima i YouTube video tutorijalima.

Zaključak

Zaključili smo da je Bootstrap veoma moćan alat svakog web dizajnera za izradu sajta. Njegov mrežni sistem i njegove već definisane CSS klase omogućavaju lagano upravljanje i manipulisanje komponentama unutar HTML koda. Pored svega ovoga tu je i Bootstrap frejmvork zajednica koja vam deljenjem svojih iskustava pomaže web dizajnerima da lako nalaze rešenja za svoje projekte. Bilo da ste početnik ili senior web dizajner, Bootstrap je savršen frejmvork za vas i savetujem vam da ga uzmete u obzir prilikom izrade sajta.