Izrada vašeg prvog web sajta u 5 koraka

Želite web sajt a laik ste po tom pitanju? Evo nekih odgovora koji će vam ceo ovaj proces predstaviti kao mačiji kašalj. Nadam se da će vam ovaj članak razjasniti neke stvari pre nego se odlučite na izradu sajta.

Bitno je da sve što ste zamislili stavite na papir, vidite da li je to vama zaista potrebno i da li vam se uklapa u računicu. Izrada sajta zna da bude jako skupa s toga je potrebno napraviti dobar plan.

Izrada vašeg prvog web sajta

1.Prvo definišite svrhu

Bitno je da znate čemu će vam sajt služiti. Da li će to biti internet prezentacija proizvoda i usluga, sajt na kome ćete objavljivati vesti, tekstova, vaš lični blog ili sajt na kome će drugi da predstavljaju svoje proizvode i usluge. Možda vaša delatnost ne iziskuje izradu sajta. Dešavalo mi se u bliskoj prošlosti da ljudi pitaju da li im je potreban sajt za običan dragstor iz komšiluka. Verujte mi, sajt nije neophodan za svaku vrstu posla ali za većinu jeste.

Ukoliko se vaša delatnost uklapa u profil delatnosti kojima je potrebna izrada sajta, onda prelazite na sledeći korak a to je kupovina domena i hostinga.

2.Zakupite domen i hosting

Domen i hosting su vam, prostim jezikom rečeno, adresa i prostor na kome se nalazi vaš sajt. Domen je npr. ulica a hosting kuća u kojoj se nalazi sadržaj lociran na toj adresi. U Srbiji imate mnoštvo hosting provajdera tako da vam neće biti problem da nađete onog koji vam odgovara. Ukoliko vam je potrebna pomoć u vezi toga, ja lično sarađujem sa jednim hosting provajderom dugi niz godina i njega svima toplo preporučujem jer za svo ovo vreme nisam imao niti jedan jedini problem sa njima. Držim se onog recepta da ne treba menjati ništa što je već provereno i dobro.

3.Da li želite izradu dinamičkog ili statičkog sajta?

Ovo već ja mogu da znam već nakon prvog pomena delatnosti kojom se bavite. Na primer, imate zlatarsku radnju i želite izradu internet prodavnice (ovog primera sam se setio jer trenutno radim na takvom jednom sajtu). Ja automatski znam da ćete dodavati proizvode i prodavati ih preko interneta, znači: dinamički sajt i WooCommerce. Prosto, tu ne morate previše da razmišljate, to je već moj reon.

4.Izrada sajta je završena, sada sledi testiranje

O izradi sajta i tome šta sve taj proces podrazumeva smo već govorili u prethodnom članku. Kada se sajt završi, pravi se mapa sajta, kreira se htaccess sajl, sajt se registruje u Google Search Console, unosi se Google Analytics skripta u zaglavlju stranice i prati se da li je sajt učitan.

U međuvremenu se takođe love greške i loši linkovi ukoliko ih ima na stranici i uklanjaju se.

5.Optimizacija sajta ili ne?

Ukoliko se odlučite za optimizaciju sajta, moraćete da budete strpljivi. Ovo je proces koji iziskuje dosta vremena i dosta je intenzivan u početku. Ne samo da iziskuje vreme već i vašu spremnost da uložite novac u to bez da očekujete povraćaj u narednih nekoliko meseci, možda čak i godinu dana. Pored standardne On-Page optimizacije, najveći deo novca ide na kupovinu spoljašnjih linkova kako bi autoritet vašeg domena rastao i samim tim se vaš sajta bolje rangirao u pretrazi.

Ima i opcija da odmah krenete sa advertajzingom preko Google servisa kao što je Google Ads. Tu se prosto odredi budžet i krene se sa postavljanjem reklame za određene ključne reči. Google algoritam vas vrti u pretrazi na početnoj stranici i potencijalni klijenti stupaju u kontakt sa vama.

Proces je dosta jednostavan i idealan za one koji nemaju previše strpljenja za optimizaciju sajta.

Sve ovo sada deluje mnogo lakše, zar ne?

Sva ta priprema oko izrade web sajta se čini komplikovanom međutim uz pravu ekipu i pravilno vođstvo kroz ceo taj proces, lakše je nego što ste mislili.